Köökki – lisää vegeä jokaiseen keittiöön

Köökki on kaikille avoin reseptisivusto, jonka tarkoituksena on kerätä samaan paikkaan herkullisia reseptejä. Resepteissämme nousevat esille ennen kaikkea kotimaiset vastuullisesti tuotetut ainesosat sekä kasviproteiinit. Ne sopivat niin kotikokeille kuin ammattimaisiin keittiöihinkin.

Tiesithän jo, että kasvisvoittoinen syöminen on sekä sekä oman terveytemme että ympäristön hyvinvoinnin näkökulmasta perin hyvä valinta niin arkeen kuin juhlaankin. Kasviproteiinit ovat myös moneen makuun sopivia, edullisia perusraaka-aineita, joita meillä Suomessakin viljellään monipuolisesti.

Nappaa sinäkin Köökistä mukaasi uusia ideoita lautasellesi ja jätä meille nautiskeltavaksi omat lempireseptisi!

Sivuston kehittämisessä mukana

FutureCrops2.0 hankkeessa pyritään kysyntälähtöisesti lisäämään kotimaisten hiiltä sitovien ja monimuotoisuutta lisäävien kasviproteiinien hyödyntämistä ammattikeittiössä. Hankkeen koordinaattorina toimii Luonnonvarakeskus ja partnereina Pyhäjärvi-instituutti, Maanmittauslaitos ja ProAgria Keskusten Liitto ry. Hanketta rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö (MMM). Hankkeen kesto 1.4.2021 – 31.10.2023

Nappaa hiilestä kiinni

Varsinais-Suomen ruokaketjun koordinaatiohankeen päätavoitteena on lisätä ruokasektorin yritysten kasvupotentiaalia ja kehittymismahdollisuuksia uusien verkostojen ja kumppanuuksien, aktiivisen vuoropuhelun sekä tiedonvaihdon ja -välityksen avulla. Hankkeen koordinaattori on Pyhäjärvi-instituutti. Osatoteuttajia ovat Yrityssalo Oy, Ukipolis Oy, Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä sekä Paraisten kaupunki. Rahoitus: Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 (siirtymäkausi 2021-2022) 80 % (Varsinais-Suomen Ely-keskus) ja 20 % muuta julkista rahoitusta. Hankeaika: 1.9.2022-31.3.2024.

Food Hub -elämystori-hanke lisää paikallisten elintarvikkeiden ja niiden oheispalveluiden vaivatonta saatavuutta niin kuluttaja kuin HoReCa -asiakkaille Turun kaupunkiympäristössä. Hankkeessa pilotoidaan uudenlaista paikallisen ruoan ja ruokaelämysten myynti- ja jakelukanavaa Food Hub -elämystoria. Koordinaattori on Turun yliopiston Brahea-keskus ja osatoteuttaja Turun kaupunki. Hanketta toteutetaan 1.9.2021-31.8.2023 ja se toteuttaa Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelmaa. Hanketta rahoitetaan Etelä-Suomen Euroopan aluekehitysrahastosta.

Laari Lähiruokapiste

Hiililounas-hanke tuottaa tietopohjaa paikallisten kasviproteiinilähteiden (härkäpapu, herne ja hamppu) hiilijalanjäljistä ja kehittää ilmastovaikutuksiltaan pienempää lounasruokailumallia tiiviissä yhteistyössä osallistuvien yritysten kanssa. Hankkeen koordinaattorina toimii Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus (FFF) ja partnerina Luonnonvarakeskus (Luke). Hanke toteutetaan 1.1.2022 -31.8.2023 ja 80% hankkeen rahoituksesta tulee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020, siirtymäkausi 2021-2022 (Varsinais-Suomen Ely-keskus) ja 20% alan yrityksiltä ja säätiöiltä.

Hiililounas

Tarpeista Tuotteiksi – TarTu -keskittyi elvyttämään maakunnan ruokaverkoston toimintaa koronan jälkeen. Hanke pyrki nimensä mukaan löytämään uusia kumppanuuksia ja syventämään tarvelähtöistä yhteistyötä tuotekehityksen avulla. Varsinais-Suomen Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -määräraha. Hankeaika: 1.9.2021-31.12.2022.